Se og gjøre

Nedenfor finner du en oversikt over det som er verdt å få med seg i Odalskommunene.

 • Sigurd Hoels hjem
  Sigurd Hoels barndomshjem på Sand som ligger rett ved siden av Sand sentralskole. Huset inneholder et skolemuseum og en utstilling om Sigurd Hoel og hans forfatterskap. Sagstua skolemuseum/Sigurd Hoels hjem er åpen hver søndag i sommerhalvåret.
 • Odalstunet
  Odalstunet er et levende bygdetun med bygninger både fra Nord- og Sør-Odal. Hovedtunet ligger litt nord for Skarnes. Odalstunet er bygd opp med et storgardstun og en husmannsplass, og i tillegg hus som var knyttet til garden: kjona og smia. Et gammelt ærverdig kornmagasin står like ved. Odalstunet er åpent for omvisning søndager i juli og august. Åpningstid kl. 12.00-16.00. Omvisning ellers etter avtale. Man står fritt til å besøke tunets uteomåder
 • Trautgruva
  Trautgruva er den største gruva som har vært i drift i Nord-Odal.
  Her ble det i perioden 1770 til 1830 utvunnet jernmalm som ble fraktet til Odals Værk. Selve gruva er 100 m lang og 10-20 m bred.
 • Odals Værk
  Odals Værk ble startet som en industrivirksomhet på slutten av 1600-tallet, men det har ikke bare vært en landeiendom og en industribedrift.
  Et eget lite samfunn og ei grend med skole, butikk og sine egne sosiale regler. Enten du jakter, går turer i skogen eller blir med på omvisninger på tunet. Odals Værk har flere fredede bygninger. De vakre husene med sin 250 år lange historie og sine idylliske omgivelser er verdt et besøk. Omvisninger etter avtale fra mai til september for grupper på minimum 10 personer.
 • Storsjøen
  Storsjøen er en sterkt forgrenet innsjø, og en av Norges grunneste. Ligger 129 moh og er 46,7 km2 stor, største målte dyp 17 m, middeldybde 7 m. Storsjøen er fiskerik og de vanligste artene er Abbor og Gjedde. Det er en viktig mellomlandingsplass for vade- og svømmefugler, derav det fredede våtmarksområdet. Avløp til Glomma gjennom Oppstadåa. En av de to elvene i Norge som renner begge veier, avhengig av vannstanden i Glomma.
 • Galleri Lysthuset
  I Kåre Tveter - Galleri Lyshuset på Skarnes kan du beskue landets største samling arbeider, signert den store maleren. Samlingen er donert av Tveter selv og består av omlag 150 arbeider i ulike teknikker, hovedsakelig fra perioden 1985-1998. Kåre Tveter - Galleri Lyshuset ble offisielt åpnet av HM Dronning Sonja 25. oktober 2002.
 • Kongsvinger Golfklubb.
  Kåret til Norges beste golfbane og vel verdt et besøk for den som spiller.
 • Smaragdgruvene i Minnesund. Museet er åpent fra 15.april til 30 sept. 12 gruver langs Mjøsa. Har utstilling og utsalg av stener. smaragdgruvene.no
 • Gullgruver i Gullverket. Museet er åpent søndager 12-15 fra 15 juni til 30 august. gullverketmuseum.no
 • Vi har nyoppmerkede løyper med utgangspunkt fra campingens område. Ellers viser vi til DNT Odal sine anbefalte turer i nærområde. Fine turer for enhver smak. Det finnes også Stolpejakt på Skarnes og Sand.

Anbefaler alle å ta en titt på visitodalen.no